
Met enige regelmaat krijg ik de bovenstaande vraag voorgelegd. Ook in diverse Facebookgroepen en andere sociale media over fotografie zie je deze vraag regelmatig voorbij komen. Anders dan bij fotocamera’s zijn er over flitsers maar weinig reviews te vinden.
Wat is een goede flitser? Er bestaat geen flitser met de beste kwaliteit flitslicht. Er bestaat wel een groot prijsverschil. Dit verschil zit hem niet in de kwaliteit van het flitslicht. Als ik in een donkere kamer twee flitsers plaats. De één is een low budget flitser van 60 euro en de andere een high end van ruim 600 euro. Als ik deze twee flitsers om beurten laat flitsen kan je aan het flitslicht niet zien welke flitser 10x zo duur was.
Ik ga hier geen advies geven welke flitser het moet worden. Er bestaan op voorhand geen goede of slechte flitsers. Het is maar net met welk oog je kijkt, welk doel je met de flitser hebt en welke eisen je stelt. Wat ik daarom wel kan doen is een lijst maken van zaken waar je allemaal op kan letten. Deze zijn onderverdeeld in functionaliteit. Welke functies kan je allemaal tegen komen. De constructie, hoe is deze gebouwd, wat zit er op en aan. En de extra’s, wat krijg je bij je flitser nog meer geleverd. Wat voor de een een bijzaak is, kan voor een ander een onmisbare functie zijn.
DE FUNCTIONALITEIT
- Het Richtgetal.
Met het richtgetal probeert men aan te geven hoe krachtig de flitser is. In werkelijkheid geeft het enkel de afstand aan voor een goed belichte foto. Maar dit hangt van meerdere factoren af. Wil je naar het richtgetal kijken om te bepalen welke flitser de sterkste is dan moet je zorgen dat alle omstandigheden ook gelijk zijn. Zorg er in ieder geval voor dat het Richtgetal wordt opgegeven bij ISO 100. Maar het meest belangrijke, bij welk zoombereik. Bekijk het richtgetal bij een zoombereik van 35mm. 35mm is de standaard maat voor het richtgetal. Echter de meeste fabrikanten geven een richtgetal aan op het maximale zoombereik. Het flitslicht komt hierdoor verder en daarmee wordt het richtgetal kunstmatig hoog gemaakt. In de handleiding van de flitser is meestal wel het richtgetal op 35mm terug te vinden. Nikon geeft zijn richtgetallen standaard aan bij 35mm. Daarom zal op websites de Nikon flitser altijd een relatief lager richtgetal hebben dan andere merken. Maar flitsers van Nikon zijn daarom niet minder sterk.
- TTL. Through The Lens.
Of in het Nederland Door De Lens. Dit is de automatische stand van de flitser. De flitser geeft een voor flits af op het onderwerp. De camera meet het gereflecteerde flitslicht en geeft door aan de flitser hoeveel flitslicht er nodig is op basis van middelgrijs. Moderne flitsers hebben er vaak nog een lettertje voor Nikon i-TTL Canon e-TTL. Naast TTL kijkt de flitser dan ook naar de afstand waarop is scherp gesteld om de juiste flitskracht nog beter te kunnen bepalen. Bij Sony heet dat systeem ADL en Panasonic FP-TTL. - HSS. High Speed Synchronisatie.
Dit is een hulpmiddel om snellere sluitertijden te kunnen gebruiken dan de flitssynchronisatietijd. Werkt het beste in combinatie met de automatische stand van de flitser (TTL). - Zoombereik.
Het zoombereik werd al even genoemd bij het richtgetal. De flitser heeft dan de mogelijkheid om het flitslicht te bundelen gelijk aan de ingestelde brandpuntafstand van de lens. Het idee er achter is energie besparend. Waarom zou je flitslicht rondom willen verspreiden als je bent ingezoomd tot bv 70mm? Door het flitslicht te bundelen heb je minder energie nodig en dit scheelt batterijen. Het automatisch zoomen van de flitser werkt het beste in de TTL stand. Het handmatig instellen van het zoombereik geeft je creatieve mogelijkheden. - Draadloos.
Sommige flitsers hebben een ontvanger ingebouwd. Zo kan de flitser op afstand ontstoken worden. Soms is hier een losse zender bij nodig die op de camera dient te worden geplaatst. Soms kan ook direct vanuit de camera de flitser worden bediend. Dat betekent wel dat je aan dat systeem vast zit. Wil je een tweede flitser dan moet deze in het systeem passen. Wil je flitsers zonder ontvanger draadloos kunnen bedienen dan heb je daar een triggersetje voor nodig. Dit is een losse ontvanger die je onder de flitser schuift en een zender voor op de camera. Wil je dan een 2e flitser dan kan dat dat ongestraft van een ander merk zijn. Zelfs studio filisters kan je mee laten doen. Wel heb je dan een 2e ontvanger nodig. - Nauwkeurigheid.
Flitsers van je cameramerk zelf zijn vaak goed gebouwd. Daarnaast zijn ze ook een stuk nauwkeuriger dan goedkopere flitsers van een alternatief merk. De flits zal ook constanter zijn bij gelijke omstandigheden. Er zijn ook alternatieve merken die wel nauwkeurig zijn. De prijs is hierin een aardige indicator. - Manueel.
Veel flitsers zijn naast de automatische TTL stand ook handmatig in te stellen. Je neemt zelf de controle over de hoeveelheid flitslicht. Voor een workshop bij het Flitshuis is deze stand een voorwaarde. - Recycle tijd.
Flitsers moeten na de flits weer intern opladen voor de volgende flits. Hoe sterker de flits hoe langer de oplaadtijd. Ook hier geld een beetje het zelfde als bij de nauwkeurigheid. Wil je snel door kunnen fotograferen en is een snelle recycle tijd een pre. Kijk ook nog even onder het stukje, “Voeding” - Merkgebonden.
Bij alle vormen van TTL, HSS, Zoombereik enz. enz. gaat er informatie van de camera naar de flitser en omgekeerd. Ieder cameramerk heeft zijn eigen type aansluitingen. Je krijgt iedere flitser er wel opgeschoven maar de contactpuntjes verschillen. Belangrijk is dat dit goed past. Alternatieve merken maken flitsers voor verschillende merken camera’s. Let op dat je de juiste hebt. Bij een flitser van het zelfde merk als je camera weet je zeker dat alle functie goed zullen werken. - Hulplicht.
Veel flitsers hebben de mogelijkheid dat er bij weinig licht een rood licht wordt geprojecteerd op het onderwerp. Je camera kan hier dan perfect op scherpstellen.
DE CONSTRUCTIE
- Het formaat.
Heb je een SLR kies dan niet een klein model. Als je de flitser op de camera plaatst kan de flitskop te laag zitten. Dan kan het gebeuren dat de zonnekap op je lens een slagschaduw veroorzaakt in je foto. De kleinere flitsers zijn beter geschikt voor systeem en compact camera’s. - Degelijkheid.
Hoe stevig is de flitser gebouwd? Flitsers van B en C merken voelen vaker licht en kwetsbaar aan. De A merken kunnen vaak wat beter tegen een stootje. - Draaibare flitskop.
Met een draaibare flitskop heb je de mogelijkheid om indirect te kunnen flitsen. BV. tegen het plafond of muur. Er is al een flitser op de markt met een automatische meedraaiende flitskop. - Voeding.
Flitsers hebben een eigen voedingsbron. Meestal zijn dit (oplaadbare) AA batterijen die er niet standaard worden bijgeleverd. Kleine modellen werken op 2 AA batterijen de grotere op 4. Op de meeste flitsers zit geen indicatie dat de batterijen leeg raken. Zorg daarom altijd voor extra reserve batterijen. Op sommige flitsers bestaat de mogelijkheid een externe accupack aan te sluiten. Externe voedingen verkorten vaak de recycle tijd.
DE EXTRA’S
- Reflectiekaart.
Dit is een klein wit reflectiekaartje die je achter uit je flitskop kan trekken. Dit kaartje zorgt er voor dat de schaduwen de veroorzaakt worden door via het plafon te flitsen worden ingevuld. - Kleurfilters.
Bij sommige flitsers worden kleurenfilters geleverd. Deze kan je gebruiken om de witbalans tussen bv TL-licht en flitslicht gelijk te trekken. - Voetje.
Handig om je flitser op een andere plek te zetten als deze draadloos is aan te sturen. - Omnibounce.
Een wit kapje voor over de flitskop. Dit geeft je de mogelijkheid om het flitslicht rondom te laten weerkaatsen (bounchen).
Wil je meer weten over het Flitsen met een reportageflitser schrijf je dan in voor een workshop van het Flitshuis. Kijk op de agenda voor alle data en mogelijkheden.