Leuk dat je mee komt doen aan een workshop van het Flitshuis. Op deze pagina vind je alle praktische informatie als waar en hoe laat. Maar ook wat je mee moet nemen en thuis mag laten. Een stukje voorbereiding en een leuke opdracht .
Wat gaan we doen?
Waarschijnlijk heb je al het een en ander gehoord of gelezen, maar toch nog even een kleine samenvatting van waar de workshop over gaat. We gaan terug naar de basis. We gaan terug naar waar de flitser zijn naam aan te danken heeft. “FLITSEN”. Ik neem je mee door de basistechniek van de reportageflitser en de eigenschappen van het flitslicht afkomstig van die reportageflitser. We werken met de flitser in de manuele stand. Ook de camera gaat in de manuele stand. We gaan dus de volledig manueel de controle krijgen over het flitslicht. Maar dat niet alleen want waar je ook fotografeert er is altijd licht van de omgeving. En ook al is dat maar heel weinig, het is vaak wel, “sfeerbepalend”. Die sfeer wil je kunnen behouden of op sturen. Het onafhankelijk kunnen sturen op het flitslicht en het licht van de omgeving loopt als een rode draad door de workshop.
Een tweede rode draad is de controle op de scherptediepte en dynamiek (beweging). Om daar op te kunnen sturen ga je aan knoppen draaien die de belichting van flitslicht en van de omgeving weer in de war gooien. Heel veel fotografen haken hier af. Hoe houd je dit allemaal onder controle? Om dit alles in de hand te houden heb ik een uniek model bedacht. “Het Flitshuis”. Met dit model knoop ik het licht van de omgeving en flitslicht op een unieke, maar eenvoudige wijze, aan elkaar vast. En zo houd je alles in eigen hand. Zelf de controle over flitslicht, duurlicht maar ook nog over de scherptediepte en dynamiek. Iedere deelnemer krijgt tijdens de workshop zijn of haar eigen Flitshuis mee voor in de fototas. Zo heb je de hele workshop van het Flitshuis altijd bij de hand.
Voorbereiding.
Zorg er voor dat je weet hoe je de flitser op de manuele stand kan zetten. Twijfel je of jouw flitser een manuele stand heeft, stuur dan een mailtje met merk en type. Dan kijk ik het voor je na. De manuele stand is NOODZAKELIJK om de workshop te volgen. Zoek in de handleiding van je camera eens op wat de flitssynchronisatietijd van jouw camera is. Wat het is, en wat het aangeeft, komt aan bod tijdens de workshop. Zoek in de handleiding van je flitser naar het richtgetal. Wees gerust, we gaan niet rekenen.
Stop.
Wat is een stop? Schrijf op een kladbriefje de volle stops van sluitertijd, diafragma, iso en flitssterkte. Gebruik de volle stops! NIET de kleine stapjes er tussen in. Zo kan ik je tijdens de praktijkoefeningen makkelijker meenemen als we iets gaan aanpassen. Hieronder van iedere instelling het rijtje van de volle stops.
- diafragma: f/2.8 – f/4 – f/5.6 – f/8 – f/11 – f/16 – f/22
- sluitertijd: 1/8 – 1/15 – 1/30 – 1/60 – 1/125 – 1/250 – 1/500
- iso: 100 – 200 – 400 – 800 – 1600 – 3200
- flitssterkte: 1/1 – 1/2 – 1/4 – 1/8 – 1/16 – 1/32 – 1/64 – 1/128 (enkele flitsers hebben een andere aanduiding)
Opdacht.
Op de website heb ik een stukje geschreven over de basiskennis voor de reportageflitser. Onderaan vind je daar een linkje naar het eerste deel van de de basiskennis. Hierin vind je ook twee opdrachten. Probeer de opdracht met de boom uit te voeren. Neem naast de foto’s ook de instellingen mee van je camera. Dus sluitertijd, diafragma en ISO. De resultaten mag je delen via Whatsapp. Ik heb speciaal een groep voor deze workshop aangemaakt. Nog niet toegevoegd? Stuur een bericht naar 06-14970612.
https://www.flitshuis.nl/basiskennis/
Waar en hoe laat?
Het adres Aristotelesstraat 116 in Amersfoort. We starten om 10:00, en om 9:45 staat de koffie en thee al klaar. Houd rekening met een eindtijd rond 15:30. Ik zorg voor een paar lekkere broodjes voor de lunch.
Wat heb je nodig?
- camera met een leeg geheugenkaartje en een volle accu
- het objectief met een een beetje tele en groothoek. Ideaal is een 24-70mm. Maar een beetje meer mag ook. Twijfel je, stuur dan even een mailtje.
- flitser met volle batterijen
- triggers, zijn niet noodzakelijk
- statief voor je flitser(s) is niet nodig
Kosten.
De kosten voor de workshop zijn per 1 januari 2024 €95,00. De factuur wordt in de bijlage toegevoegd.