Basiskennis van de Fotografie

De basiskennis van de fotografie is een breed begrip en omvat vele aspecten. Naast een groot technisch deel omvat het ook onderwerpen als beeldcommunicatie en compositie. De basiskennis van de fotografie is onmisbaar voor de fotograaf, zowel hobbymatig als voor de professioneel fotograaf.

Wat houdt het begrip “basiskennis” dan in? Wat weet je dan of wat kun je praktisch uitvoeren als je de basiskennis van een onderwerp of vak beheerst? “De eerste beginselen van een onderwerp of vakgebied beheersen,” aldus het woordenboek. Ik durf met het vak als fotograaf wel iets verder te gaan. Als je de basiskennis van de fotografie beheerst dan weet je waar je mee bezig bent. Je kunt fotograferen. Verbeterpunten blijven er altijd en er valt altijd iets te leren. Wil je meer dan zomaar een foto kunnen maken? Wil je zelf overweg kunnen met belichting, objectieven, scherptediepte en dergelijke, dan is het volgen van een cursus basiskennis van de fotografie een must. Er zijn vele cursussen basiskennis van de fotografie te vinden. Een kleine zoekopdracht op het internet laat je vele mogelijkheden zien. Veel opleidingsinstituten en scholen geven een basisopleiding. Maar ook fotografen geven naast hun werk als fotograaf workshops en cursussen over de basiskennis van de fotografie. Zelfs online zijn er opleidingen te volgen.

Maar waar je deze basiskennis ook gaat volgen, er is één gemene deler. Je leert van de automatische stand af te stappen, je laat de belichting niet over aan de camera maar kiest zelf een sluitertijd en diafragma om tot een bepaalde belichting te komen. Maar waarom zou je het zelf willen doen als de automatische stand in de meeste gevallen voor een juiste belichting zorgt? Dit heeft te maken met het feit dat, naast het maken van een belichting, de sluitertijd en diafragma ook andere facetten in de fotografie bedienen. Denk hierbij aan de hoeveelheid beweging (dynamiek) en scherptediepte die je met respectievelijk de sluitertijd en het diafragma kunt regelen. Maar ook het kunnen anticiperen op je belichting door over of onder te belichten. Wanneer je de basiskennis van de fotografie beheerst, dan heb je de controle over je belichting, scherptediepte en dynamiek.

De reportageflitser heeft helaas geen eigen plek in de basiskennis van de fotografie. Dit komt omdat een reportageflitser geen vast onderdeel is van de camera. Anders dan bijvoorbeeld een diafragma of objectief. De reportageflitser is meer een accessoires die je er pas bij pakt als de lichtomstandigheden daar om vragen. Maar hoe moeten we dan omgaan met het flitslicht binnen de basiskennis van de fotografie? Het Flitshuis heeft een eigen basiskennis flitstechniek voor de reportageflitser geschreven, een rondleiding door het Flitshuis. Deze rondleiding sluit perfect aan op de basiskennis van de fotografie.

Lees hier gratis het eerste deel online.