Basiskennis Fotografie

De basiskennis fotografie is een breed begrip en omvat vele aspecten van de fotografie. Naast een groot technisch deel kent de basiskennis ook onderwerpen als beeldcommunicatie en compositie. Eigenlijk is de basiskennis fotografie onmisbaar voor de fotograaf. Zowel hobbymatig als professioneel.

Wat houdt het begrip “basiskennis” dan in? Wat weet je dan of wat kan je dan praktisch uitvoeren als je de basiskennis van een onderwerp of vak beheerst? “De eerste beginselen van een onderwerp of vakgebied beheersen,” aldus het woordenboek van Wikipedia. Ik durf met het vak als fotograaf wel iets verder te gaan dan dat. Als je de basiskennis fotografie beheerst weet je waar je mee bezig bent. Je kan fotograferen. Verbeterpunten blijven er altijd en er valt altijd wat te leren.

Wil je meer dan zomaar een foto kunnen maken? Wil je zelf overweg kunnen met belichting, objectieven, scherptediepte en dergelijke, dan is het volgen van een cursus basiskennis fotografie een goede stap. Er zijn vele cursussen basiskennis fotografie te vinden. Een kleine zoekopdracht op het internet laat je vele mogelijkheden zien. Veel opleidingsinstituten en scholen geven een basisopleiding. Maar ook fotografen geven naast hun werk als fotograaf workshops en cursussen over de basiskennis fotografie. Zelfs online zijn er opleidingen te volgen.

Maar waar je deze basiskennis ook gaat volgen, ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze  helpen je allemaal af van de automatische stand van je camera. En met de automatische stand wordt de automatische belichting van de camera bedoeld. In die stand kiest de camera zelf op basis van een lichtmeting een sluitertijd en diafragma. Als je de basiskennis van de fotografie beheerst ben je zelf in staat het licht juist te meten en daar zelf een sluitertijd en diafragma bij te kiezen.

Maar waarom zou je het zelf willen doen als de automatische stand in de meeste gevallen voor een juiste belichting zorgt? Dit heeft te maken met het feit dat, naast het maken van een belichting, de sluitertijd en diafragma ook andere facetten in de fotografie bedienen. Denk hierbij aan de hoeveelheid beweging (dynamiek) die je met de sluitertijd kan regelen. De scherptediepte in een foto regel je met het diafragma. Maar ook het kunnen anticiperen door over of onder te belichten als dat nodig is. Wanneer je de basiskennis van de fotografie beheerst, ben je zelf in staat met een juiste belichting, beweging te creëren of te bevriezen en een passende scherptediepte te maken.

De reportageflitser heeft helaas geen eigen plek in de basiskennis fotografie. Dit komt omdat een reportageflitser geen vast onderdeel is van de camera, anders dan bijvoorbeeld een diafragma of objectief. De reportageflitser is meer een accessoires die je er pas bij pakt als de lichtomstandigheden daar om vragen. Maar hoe moeten we dan omgaan met het flitslicht binnen de fotografie? Hoe past deze vorm van licht binnen de basiskennis van de fotografie? Het Flitshuis heeft een eigen bijlage basiskennis flitstechniek voor de reportageflitser geschreven. Deze sluit perfect aan op de basiskennis van de fotografie. Je krijgt deze, samen met een Flitshuis, in Pdf-formaat in je mailbox bij het volgen van een workshop.

Lees hier gratis de eerste twee delen online.