Lezing

Beste bestuursleden van de fotoclub,

Ik ben Johan Huizing, portretfotograaf uit Amersfoort. Tijdens mijn studie aan de Fotoacademie te Amsterdam heb ik mij verdiept in de reportageflitser. Op het moment van schrijven is in 99 procent van al mijn werk geflitst met een reportageflitser. Bij die ene overige procent weigerde de flitser dienst. Om eerlijk te zijn, “ik kan niet meer zonder”. Uit navraag bij fotografen, van amateur tot prof, gebruiken vele de reportageflitsers pas als het echt niet anders kan. Pas als de (slechte) lichtomstandigheden daar om vragen. Een uiterste noodzaak, een noodzakelijk kwaad. En dat is jammer. Want een reportageflitser kan bij goed gebruik een mooie en nuttige aanvulling zijn in je fotografie. En daarom is mijn motto, “maak van een noodzakelijk kwaad een creatieve lichtbron

Met veel enthousiasme geef ik sinds 2016 workshops flitstechniek. “Back tot basic”. Dus manueel leren flitsen met de reportageflitser(s). Ik heb daar een model voor ontwikkeld die twee technieken op een unieke methode met elkaar verbind. Met die twee technieken doel ik op:
1. het flitslicht
2. het al aanwezige licht (duurlicht).
Het principe van dit unieke model is net zo eenvoudig als de welbekende belichtingsdriehoek. De belichtingsdriehoek gaat enkel over het al aanwezige licht. De reportageflitser past niet in de belichtingsdriehoek. In het “Flitshuis”, zo noem ik mijn model,  past dit wel! En zo wordt de controle over flitslicht, het aanwezige licht behouden en kan je er op sturen. Maar dat niet alleen, ook de controle over scherptediepte, dynamiek en ruis heb je weer helemaal zelf in de hand.

Per toeval ben ik eens gevraagd om op een fotoclub in het plaatsje Niekerk een lezing te geven over dit model en werkmethode. Omdat er bij een lezing niet echt de tijd en ruimte is om ook een stukje praktijk te oefenen heb ik een speciaal programma geschreven voor een lezing, aangevuld met extra beeldmateriaal en gezamenlijke opdrachten. Ik vond dit erg leuk om te doen en daarom bied ik fotoclubs aan mij uit te nodigen voor deze unieke presentatie over het Flitshuis. Uiteraard krijgt iedere aanwezige tijdens de lezing een Flitshuisje om de theorie tijdens de gezamenlijke opdrachten al mee te oefenen. Na de de lezing mag het Flitshuis in de fototas om deze tijdens de fotoshoot er weer bij te pakken als je de reportageflitser gaat gebruiken.

De lezing duurt twee keer drie kwartier. Ik heb daarbij nodig een beamer of een ander presentatie mogelijkheid. Voor iedereen die bekend is met sluitertijd, diafragma en ISO waarde is deze lezing goed te volgen.

Wat zijn de kosten voor een lezing op een fotoclub? Ik wil dit voor fotoclubs graag doen op basis van een onkostenvergoeding. Dit omdat het voor mij ook een stukje naamsbekendheid geeft en wie weet dat een paar aanwezige op een van mijn workshops gaat komen.

  • € 95,00 Onkostenvergoeding dit is inclusief een Flitshuisjes, voor iedere deelnemer één.
  • €   0,40 Per kilometer reiskostenvergoeding vanuit Amersfoort en weer terug. Gerekend via de snelste route op Google Maps.

(Prijzen zijn inclusief 21% BTW.)

Ik zou het erg leuk vinden mijn verhaal over het Flitshuis bij jullie op de fotoclub te mogen vertellen. Zijn er nog vragen dan hoor ik ze graag.

Met vriendelijke groet,

Johan Huizing
info@flitshuis.nl
06-14970612